Tuesday, June 14, 2016

13 Tips MUDAH untuk menangkap gambar yang AWESOME ketika travel!


[NEWBIES VERSION] - professional mohon jangan kecam saya hehe


1.travel bersama rakan yang pandai ambil gambar. 
 
 2. Kalau tak pandai xpe, janji kawan sporting untuk tolong ambilkan gambar. 3. Kalau rakan travel tak sporting juga, takpe, cool je, bawa tripod sendiri atau pastikan muka tebal tak malu tersipu-sipu untuk tegur strangers dan minta depa ambilkan gambar. Boleh jadi, ini menjadi satu titik pertemuan jodoh korang. Ahaksss.

4. Google terlebih dahulu gambar-gambar di tempt yang bakal anda pergi, ambil feel dan berangan dulu gambar bagaimana yang anda impikan atau scroll balik gambar kawan-kawan yang pernah dulu buat korang jeles kat instagram. 

 
5. Ambil ribuan gambar, cuba sahaja dari pelbagai sudut, depan, belakang, jauh, dekat, angel atas, dll. 

6. Pastikan bawa extra SD card, bawa laptop supaya boleh transfer gambar atau ada account yang boleh synckan gambar, seperti Dropbox, Google Drive atau MEGA ; kot2 memori phone penuh, lepas sync, boleh delete terus.7.Bila pose, set mode : POYO habis,baru feel bila ambil gambar. tak perlu cover macho/ayu. Karang belek2 gambar dalam kamera otw flight balik Msia nyesal tak sudah tak cuba posing poyo2, nangislah dalam kapal terbang sorang2...   8. Pelbagaikan pose! Antara pose blh cuba; gaya Titanic, gaya meditasi, gaya kuak lentang, gaya I believe I can fly dll 
 9. pastikan gambar nature lebih banyak dari anda. Masukkan elemen alam dalam setiap foto. Awan, burung, ataupun cahaya matahari akan menambah warna di setiap subject foto. Kita berjalan bukan untuk ambil gambar diri sendiri semata, tapi nak gambar nature belakang awak tu. Ye dok?


10. Lokasi2 favorite: gambar2 rare cantik selalunya top view,atas bukit2/gunung2 timggi, dalam hutan simpan, tepi tasik, dekat air terjun. bersedialah kaki untuk hike tinggi2 dan basah2 sedikit. Kalau tak nak hike, blh labur sedikit duit untuk cable car untuk sampai ke puncak (jika ada)11. Kalau nak gambar nampak extra international gitu, ambil gambar dengan tourist-entah-siapa di sebelah. Pastikan dapat kebenaran dulu okay, esp jika ambil gambar anak-anak kecil comey comey. Jangan selamba badak sangat. Orang putih sangat overprotective dengan anak mereka dan dianggap rude jika ambil gambar tanpa kebenaran parents. Silap2 balik hostel dengan penampar sebiji hinggap di muka. Sape susah?12. kalau ada extra cash, invest on magic camera, bila tangkap terus cantik abes, seperti mirrorless/iphone& handphone latest model.13. Photography ni banyak rules; tapi jangan terlalu rigid dengan rules tersebut, just be yourself (extra excited+poyo) and enjoy!


# share jika bermanfaatAkiey,
Photographer 45 negara newbies

No comments:

Post a Comment